Evaluare psihologică autocunoaștere

Evaluarea de autocunoaștere sau de screening are ca scop determinare nivelul general de funcționare al copilului pentru a-o oferi ghidaj în vederea unei dezvoltări armonioase. În plus, în cazul în care apar semne incipiente ale unor dificultăți, evaluarea face aceste semne cunoscute pentru a fi clarificate și ulterior rezolvate înainte ca ele să se cristalizeze.

Beneficile intervențiilor timpurii și a măsurilor de prevenție sunt larg apreciate, însă este mai degrabă rar ca cei mici să ia parte la un screening preventiv în ceea ce privește funcționarea emoțională și comportamentală.

Informațiile culese, chiar dacă sunt generale fiind vorba de o evaluare de tip screening, pot ajuta copilul să-și aprecieze abilitățile native și să-și definească zonele de creștere.

Copilul la vârste mici este extrem de maleabil și adaptabil. Asta înseamnă că el are un potențial enorm de învățare atunci când nevoile sale sunt adresate și mediul psihosocial este unul potrivit pentru el. În același timp, asta înseamnă și că problemele pot deturna cursul unei dezvoltări normale și pot pune bazele unor tipare disfuncționale.

De cele mai multe ori, familile apelează la testare și evaluare atunci când problemele sunt avansate, s-au cronicizat și capacitatea copilului de adaptare este în scădere. În acest caz, intervenția este mult mai dificilă, astfel încât o evaluare de tip preventiv atunci când familia este curioasă sau are anumite semne de îngrijorare este recomandată.

Psiholog Marana Matei

Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.

Marana Matei