Întrebări frecvente despre evaluarea psihologică

Ce este o evaluare psihologică?

Evaluarea psihologică a copilui sau adolescentului este o metodă de a identifica dacă, spre exemplu, comportamentul unui copil/adolescent perceput ca anormal este doar un episod tipic vârstei sau dacă este ceva mai mult, conscecință a unei traume sau o reacție specifică unei tulburări de personalitate.

Altfel spus, evaluarea psihologică este folosita pentru a intelege in profunzime problema sau comportamentul copilului in contextul familial, scolar si social. Testarea și evaluarea psihologică urmărește să ofere o înțelegere în profunzime a problemei, a cauzelor și să ofere unelte pentru depășirea ei.

O evaluare psihologică nu trebuie confundată cu una psihiatrică, efectuată de către medic și al cărei scop este acela de a pune un diagnostic medical și de a recomanda tratament medicamentos.

În ce constă o evaluare psihologică?

O evaluare psihologică constă, în mod tipic, într-o serie de întâlniri în care sunt aplicate o serie de probe validate științific. Numărul de ședințe variază în funcție de specificul problemei pentru care se efectuează testarea. În general, evaluările încep cu un interviu clinic, în cadrul căruia psihologul încearcă să înțeleagă, de la copil și de la părinți la ce situații dificile trebuie să se raporteze, respectiv ce probleme - inclusiv familiale - ar putea exista, pentru a înțelege contextul global.

Alte probe pot consta în chestionare specifice, la care sunt invitați să răspundă atât copilul/adolescentul, cât și părinții sau, după caz, profesorii, ori probe mai practice, precum cele proiective sau care necesită un oarece grad de dexteritate. Lista de teste este stabilită de psihologul clinician sau, în cazul în care persoana testată vine cu o scrisoare medicală din partea unui medic psihiatru-pediatru, este întocmită inclusiv pe baza probelor cerute de medic.

Cât costă o evaluare psihologică?

Costul unei evaluări psihologice se calculează în funcție de mai multe variabile, cele mai importante fiind numărul de ședințe necesare, consumabile, numărul de baterii de teste aplicate, respectiv gradul de complexitate al raportului final.

Pe scurt, din punct de vedere juridic, psihologul clinician operează ca entitate privată, care trebuie să-și acopere costuri legate de cabinet, taxe, și investiții. Cele mai mari investiții se regăsesc în bateriile de teste, în majoritatea lor create în Statele Unite ale Americii și în Vestul Europei și adaptate la necesitățile din România, și ale căror licențe au prețuri similare cu cele din restul Europei sau America.

Prin urmare, costul unei evaluări reflectă, pe de o parte, timpul petrecut în ședințe, pe de altă parte, investițiile în unelte la cele mai înalte standarde. În plus, munca din spatele unei evaluări nu se oprește aici, ci se adaugă timpul investit în redactarea raportului final. În funcție de gradul de complexitate al raportului, acesta poate adăuga unei evaluări între o oră și câteva ore de interpretare a rezultatelor și redactare raportului final, care poate avea între câteva pagini și, uneori, peste 20 pagini și anexe cu grafice și explicații ale rezultatelor.

Costul unei evaluări reflectă, de asemenea, pregătirea clinicianului și experiența în domeniu, biblioteca de teste, cursurile de pregătire etc. Într-o mare măsură, practica unui psiholog clinician e similară cu cea a unui medic în mediul privat, iar numărul de ședințe în cadrul unei evaluări e similar cu cea a unei vizite la medic și revenirea ulterioară, după efectuarea analizelor cerute. Metaforic vorbind, o evaluare psihologică este echivalentul analizelor medicale.

Evaluările psihologice pot fi decontate prin CASMB?

Din păcate, acest serviciu nu mai este disponibil.

Ce este un raport psihologic standard și ce este un raport complex?

Raportul psihologic este documentul emis la finalul evaluării de către psihologul clinician. Acesta conține detalii despre persoana testată, detalii despre anamneză, diagnostic și concluzii. De la caz la caz, poate conține recomandări de tratament sau o analiză mai detaliată a problemei.

Un raport standard conține, în general, majoritatea acestor elemente. Un raport complex intră mult mai mult în detalii, inclusiv despre probele aplicate și rezultatele obținute pe scalele clinice (sau subclinice, acolo unde este relevant) și include grafice și descrieri care să ajute familia să înțeleagă mai bine situația.

De notat, raportul complex este rareori necesar, raportul standard acoperind fiind suficient în majoritatea evaluărilor specifice. Rapoartele complexe sunt redactate, în general, acolo unde sunt constatate multiple probleme, adesea ca urmare a unor evaluări extinse și complexe, de cele mai multe ori în urma colaborării cu medicul psihiatru.

Cum arată o evaluare, pas cu pas?

În funcție de scopul evaluării, psihologul clinician trasează un protocol personalizat de evaluare ce răspunde particularităților fiecărei familii. Astfel, în funcție de obiectivele stabilite, se urmează câțiva pași:

  • Etapa 1 - întâlnirea cu părinții/părintele pentru a strânge informații relevante, a înțelege așteptările, îngrijorările și a stabili scopul evaluării.
  • Etapa 2 - întâlnirea individuală cu copilul/adolescentul - psihologul stabileste o relatie cu copilul, ii explica pe intelesul lui ce inseamna o evaluare si incepe procesul de evaluare
  • Etapa 3 - redactarea raportului - psihologul redactează raportul pe baza întâlnirilor și a rezultatelor testelor aplicate
  • Etapa 4 - comunicarea rezultatelor și planul de acțiune

Cât durează o evaluare?

Durata unei evaluări depinde de specificul problemei. Fiecare familie este unică și, implicit, fiecare evaluare este unică. O evaluare standard durează înseamnă 2-4 ședințe și implică minimum patru teste, însă o evaluare psihologică riguroasă, complexă, poate dura între două săptămâni și o lună. Dacă familia solicită un raport complex, acesta se eliberează în aproximativ zece zile lucrătoare de la finalizarea întâlnirilor de evaluare.

Alte întrebări

Mai multe răspunsuri la întrebările legate de evaluarea psihologică sunt disponibile aici.