Evaluarea psihologică este o experiență nouă atât pentru copil/adolescent, cât și pentru familie, cu atât mai mult dacă niciunul nu a interacționat niciodată cu un psiholog în prealabil. De aceea, este esențial ca toate părțile implicate să fie informate corect de la bun început.
Pentru părinți, este important să știe că ședințele de evaluare pot fi programate atât dimineața, cât și după-amiaza, în funcție de problema despre care doresc informații. De asemenea, dacă vin la recomandarea medicului psihiatru partener, este esențial ca, înainte de a stabili prima ședință, să pună la dispoziția psihologului clinician scrisoarea medicală.
Pentru copii, trebuie avut în vedere că, fiind o experiență nouă, pot fi anxioși și pot refuza testarea, mai ales dacă nu li s-a explicat corect, în prealabil, motivul pentru care trebuie să participe sau dacă au avut informații false despre mersul la psiholog.
O percepție greșită și persistentă în societate este aceea că, dacă mergi la psiholog, "este ceva în neregulă" cu tine. Este important să știe că mersul la un psiholog sau, în cazul de față, la un clinician, are ca scop o mai bună înțelegere a modului în care gândesc, învață, reacționează și fac față situațiilor, atât pentru ei înșiși, cât și pentru părinții lor, care uneori îi pot "citi" greșit.
Este foarte important ca adolescentul sau copilul să fi mâncat și să fi dormit bine înainte de vizita la psiholog, pentru că pot apărea efecte precum iritabilitatea sau lipsa de energie. De exemplu, în cazul testelor cognitive, oboseala afectează în mod semnificativ rezultatele.
Din nou, este foarte important ca părinții să îi spună copilului unde va merge. Sunt dese cazurile în care unui copil i se transmite că merge să se joace într-un loc nou sau la prieteni, pentru a nu-l îngrijora, iar acest lucru îl va confuza, pentru că este de datoria psihologului să îi explice copilului în termeni specifici vârstei ce este evaluarea și în ce va consta.
Odată ajunși la cabinet, este meseria psihologului să-l ajute pe copil să fie confortabil și să se simtă într-un mediu prietenos de-a lungul întâlnirilor.
Câteva recomandări: