Atunci când părinții nu au o recomandare de la medic sau un specialist pentru un anumit test, primul pas în evaluare este consilierea pre-testare. Scopul acestei consultații este de a înțelege nevoia de evaluare și preocupările părinților și a defini utilitatea procesului.
Familia și psihologul în urma consultație de pretestare ar trebui sa cunoască și să agreeze următoarele:
După ce psihologul înțelege istoricul copilului, situația familiei, cât și comportamentul copilului din prezent, se clarifică scopul, se formulează obiectivele de testare și se aleg testele psihologice potrivite pentru copil.
În funcție de modul în care familia plănuiește să folosească raportul, procesul de evaluare poate avea următoarele scopuri atunci când raportul este folosit pentru:
În funcție de nevoia și obiective de testare psihologul va stabili stilul potrivit de redactare a raportului și nivelul de detaliu necesar.
În urma acestei întâlniri părinții vor avea claritate asupra celor mai importante aspecte ce țin de procesul de evaluare psihologică.
În cazul în care familia își dorește stabilirea unui plan de tratament acest lucru este important de clarifiat de la început deoarece pentru trasarea unor strategii de intervenție nivelul de analiză este unul mult mai profund și consumator de timp și implicit va avea impact asupra costului și duratei procesului.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.