Chestionarul de evaluare a strategiilor de învățare și a motivației școlare este un instrument util pentru elevii integrați în sisteme școlare standard, cât și pentru cei care beneficiază de servicii de educaţie specială. Spre exemplu instrumentul ajută diagnosticianul să evalueze arile problematice pentru elevii cu dificultăți de învăţare, pentru cei cu strategii slabe de învăţare şi abilităţi reduse de învăţare şi de performanță la teste.
Chestionarul evaluează 10 aspecte importante asociate cu motivaţia şcolară şi cu strategiile de învăţare. Dintre acestea 7 evaluează punctele tari ale elevului și 3 vizează punctele slabe ale elevului.
Punctele forte evaluare sunt: strategii de studiu (precum selectarea informaţiilor importante, strategii de memorare și altele), abilităţi de luare de notiţe /ascultare (capacitatea de a selecta informaţiile importante în organizarea și notarea acestora), strategii de citire / înţelegere (parcurgerea, monitorizarea şi recitirea textelor), abilităţi de scriere /cercetare (precum organizarea materialului scris, verificarea erorilor făcute și altele), strategii folosite la teste (precum eliminarea răspunsurilor improbabile şi ghicitul strategic), tehnici de organizare (organizarea materialelor școlare, structurarea sarcinilor), gestionarea timpului (utilizarea eficientă a timpului pentru finalizarea temelor, evaluarea corectă a timpului necesar pentru sarcinile şcolare).
Punctele slabe sunt: motivaţie academică scăzută (lipsa motivaţiei intrinseci pentru sarcinile academice) anxietatea faţă de teste (manifestarea simptomele anxietăţii legate de teste/examinări și performanţa scăzută la teste cauzată de îngrijorarea excesivă), dificultăţi de concentrare sau atenţie (dificultatea de a participa la activitățile şcolare, capacitatea de concentrare a atenţiei și rezistența la distractori).
În baza rezultatelor pot fi dezvoltare tehnici de intervenție educațională eficiente.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.