Dizabilitatea intelectuală sau tulburarea de dezvoltare intelectuală se caracterizează prin dificultăți în învățare, rezolvarea de probleme, gândire abstractă sau planificare. Decalajele intelectuale afectează adaptarea copilului la viața de zi cu zi.
Gradul de severitate al tulburarii este determinat de nivelul de funcționare adaptativă. Aceasta se referă la capacitatea copilului de a atinge standardele de independență personală și responsabilitate socială și școlară.
Pentru a confirma prezența unei tulburări de dezvoltare intelectuală psihologul urmărește două lucruri: capacitatea intelectuală (QI) și comportamentele adaptative.
În cadrul acestei evaluări, aplicăm următoarele teste:
Fiecare test este ca o piesă dintr-un puzzle complex. Pentru a trage concluzii corecte (valide) despre copil datele unei test trebuie puse împreună cu alte piese de puzzle precum: informațiile din interviu, descrierea clinică a tulburărilor (semne și simptome conform cu DSM), cu rezultatele altor probe psihologice cât și date culese din multiple surse.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.