Mâncatul emoțional este un mecanism de adaptare (coping) care are ca scop ameliorarea și/sau amorțirea unor emoții care provoacă disconfort persoanei. Alimentele sunt folosite pentru a liniști o foame emoțională. Mâncatul emoțional poate fi considerată o formă de evitare emoțională.
Acest ritual devine problematic atunci când comportamentul interferează cu și înlocuiește gestionarea activă a emoțiilor intense. Pe termen scurt mâncatul emoțional alină starea emoțională, însă pe termen lung lasă neadresate rănile emoționale și în plus adaugă și alte emoții precum rușinea, regretul și vinovăția dacă persoana se uită critic la episoadele de mâncat impulsiv.
Această evaluarea își propune clarificarea elementelor emoționale care stau la baza mâncatului emoțional.
În cadrul acestei evaluări, aplicăm următoarele teste:
Fiecare test este ca o piesă dintr-un puzzle complex. Pentru a trage concluzii corecte (valide) despre copil datele unei test trebuie puse împreună cu alte piese de puzzle precum: informațiile din interviu, descrierea clinică a tulburărilor (semne și simptome conform cu DSM), cu rezultatele altor probe psihologice cât și date culese din multiple surse.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.