Psihoza la copil este extrem de rară și severă. În această tulburare copilul interpretează într-o manieră alterată realitatea. Spre exemplu ar putea auzi sau vedea lucruri care nu există (halucinații), sau ar putea crede lucruri care nu sunt adevărate (delir).
Aceste simptome îi fac pe copii să piardă contactul cu realitatea și cauzează un distres major copilului și familiei. Printre semnele întâlnite la copil găsim: idei bizare, autovătămare, frici excesive, idei delirante și halucinații, dezorganizare.
Evaluarea tulburării psihotice la copil include un interviu diagnostic atent și completarea unor chestionare complexe.
În cadrul acestei evaluări, aplicăm următoarele teste:
Fiecare test este ca o piesă dintr-un puzzle complex. Pentru a trage concluzii corecte (valide) despre copil datele unei test trebuie puse împreună cu alte piese de puzzle precum: informațiile din interviu, descrierea clinică a tulburărilor (semne și simptome conform cu DSM), cu rezultatele altor probe psihologice cât și date culese din multiple surse.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.