Proba WCST este un test considerat a fi o măsură a funcțiilor executive. În esență aceste funcții reprezintă capacitatea de a rezolva o problemă în absența unei strategii dobândite anterior. Acestea sunt implicate atunci când ne organizăm munca, elaborăm o strategie, decidem dacă funcționează sau nu, revizuim soluția la nevoie, apoi folosim abilități de planificare.
Un scor ridicat la acest test indică abilități bune de control al gândurilor și acțiunilor, auto-monitorizare, auto-reglare, planificare, flexibilitate mentală. Un scor scăzut poate indica diferite probleme în funcționarea executivă care poae fi inplicată în următoarele diagnostice: traumatism cerebral, convulsii, deficit de atenție, deficiențe de învățare-citire, scleroza multiplă, Parkinson, leziunile creierului și schizofrenia.
Marana Matei este psihoterapeut și psiholog clinician și supervizor în psihologie clinică. A absolvit psihologia la University College London și mastere la Universitatea București și s-a specializat în calitate de coordonator nevoi educaționale speciale la Middlesex University London. Pe lângă vasta experiență de lucru cu copii și adolescenți în practica privată, a lucrat în sistemul educațional atât ca profesor, psiholog școlar și coordonator de proiecte. Mai multe detalii.